Afspraak maken? Neem contact met ons op

Alles wat je moet weten over peesklachten: Oorzaken, Behandeling en Preventie

Peesklachten zijn een veelvoorkomend probleem dat mensen van alle leeftijden kan treffen. Sommige peesklachten komen meer voor in bepaalde levensfases, zoals een tenniselleboog het meest voorkomt tussen het 40e en 60e levensjaar. Of het nu gaat om peesontsteking (tendinitis), chronische peesklachten (tendinose), peesscheuren of andere pees-gerelateerde problemen, het kan pijnlijk en beperkend zijn. In dit artikel zullen we dieper ingaan op peesklachten, inclusief de oorzaken, behandelingsopties en tips om ze te voorkomen.

peesklachten blog
Oorzaken van peesklachten

Peesklachten kunnen om verschillende redenen optreden, maar hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken:

  • Overbelasting: Herhaalde bewegingen of overmatig gebruik van een pees, vooral zonder voldoende rust, kan leiden tot peesklachten.
  • Leeftijd: Naarmate we ouder worden, verliezen onze pezen geleidelijk hun flexibiliteit en veerkracht, wat het risico op peesblessures vergroot.
  • Slechte houding en techniek: Onjuiste lichaamshouding tijdens activiteiten zoals sporten of werken kan de spanning op de pezen verhogen en leiden tot klachten.
  • Gebrek aan warming-up en stretchen: Onvoldoende opwarming en stretching voor lichamelijke activiteiten kan de pezen extra belasten.
  • Voetafwijkingen: Problemen met de voetboog, zoals platvoeten, kunnen leiden tot overbelasting van de achillespees of hielspoor.
Behandeling van peesklachten

Als je last hebt van peesklachten, is het belangrijk om tijdig actie te ondernemen. Hier zijn enkele behandelingsmogelijkheden:

  • Rust en ijs: Vermijd activiteiten die de pees belasten en gebruik ijs om pijn te verminderen.
  • Fysiotherapie: Bij Fysio Bewust kunnen wij je helpen met oefeningen om de kracht en flexibiliteit van de pezen te verbeteren. Pijnbehandeling kan bestaan uit percutane electrolyse of dry needling therapie en daarnaast adviseren wij je in de opbouw van hervatting van werk of sport.
  • Medicatie: Je arts kan ontstekingsremmende medicijnen voorschrijven om de pijn en ontsteking te verminderen. Wanneer dit wel of niet geadviseerd wordt varieert sterk per peesblessure.
  • (Orthopedische) hulpmiddelen: In sommige gevallen kunnen aangepaste inlegzolen of braces de druk op de pees verminderen. Bij Fysio Bewust werken we samen met Podotherapie Reggestreek die je voeten analyseren op de stand, algehele houding en het looppatroon.
  • Injecties: Soms kan een corticosteroïdeninjectie in het getroffen gebied ontsteking verminderen. Net als bij het advies om ontstekingsremmende medicatie te gebruiken, varieert het advies om dit wel of niet toe te passen sterk per peesblessure.
  • Chirurgie: In ernstige gevallen kan chirurgie nodig zijn om een gescheurde pees te repareren.

Preventie van peesklachten

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Hier zijn enkele tips om peesklachten te voorkomen:

  • Goede lichaamshouding: Zorg voor een goede houding tijdens dagelijkse activiteiten en sporten.
  • Opwarmen en stretchen: Begin elke fysieke activiteit met een goede warming-up en stretching om de pezen voor te bereiden.
  • Geleidelijke opbouw: Als je begint met een nieuwe sport of activiteit, bouw dan geleidelijk de intensiteit op om overbelasting te voorkomen. Vooral bij een sport als hardlopen is de opbouw van groot belang.
  • Rust en herstel: Zorg voor voldoende rust tussen intense trainingssessies om de pezen te laten herstellen.
  • Voetverzorging: Draag goed passende schoenen die de juiste ondersteuning bieden, vooral als je gevoelig bent voor voetproblemen.
  • Luister naar je lichaam: Als je pijn voelt, stop dan met de activiteit en raadpleeg je arts of maak een afspraak bij ons voor een juiste diagnose en behandelplan op maat.

Peesklachten kunnen variëren van mild tot ernstig en hebben invloed op de kwaliteit van je leven. Het is belangrijk om deze problemen serieus te nemen en tijdig de juiste stappen te ondernemen voor behandeling en preventie. Met de juiste zorg en voorzorgsmaatregelen kunt jij de gezondheid van je pezen verbeteren en genieten van een actief en pijnvrij leven.

Chat openen
1
Vraag of afspraak maken?
WhatsApp ons.