Afspraak maken? Neem contact met ons op

Functional Movement Screening

Functional Movement Screening
Fysiotherapie in Rijssen: Fysio Bewust heeft als doelstelling jou op een kwalitatieve manier te begeleiden in het bereiken van je optimale vitaliteit

Onze fysiotherapeuten behandelen al vele jaren uiteenlopende klachten. Wij hebben dan ook ervaring met het behandelen van verschillende klachten. Onze fysiotherapie in Rijssen hecht grote waarde aan effectiviteit. Met de juiste voorkennis stellen we snel een effectief behandelplan op, zodat jij sneller van je klachten af bent!

Wat is de Functional Movement Screening test?

De FMS test is een test, die is ontwikkeld in de sportwereld. De test is bedoeld om op een snelle en eenvoudige manier een indruk te krijgen over de “zwakke schakels” in het lichaam.
De gedachte achter het systeem zit hem in het feit, dat voor het optimaal presteren en functioneren van jouw lichaam, het hele lichaam goed moet functioneren. Als we het lichaam zien als een keten van aaneengeschakelde elementen, dan is het logisch en aannemelijk, dat een zwakke schakel de gehele keten beïnvloedt. Het negeren van de zwakke schakel verhoogt het risico op blessures, maar het sterker maken van de ‘verkeerde’ schakel zal de verstoorde integriteit van het hele systeem echter niet verbeteren. Met de FMS is het mogelijk om de zwakke schakel(s) op te sporen. Vervolgens kan d.m.v. een op maat gemaakt trainingsschema jouw beweegketen worden verbeterd.

" Je bent geblesseerd of een blessure keert regelmatig terug. je doet er alles aan, maar jouw blessure herstelt zich niet (voldoende). Je traint voldoende, maar op één of andere manier presteer je onvoldoende Mogelijk is er sprake van "een zwakke schakel" in jouw beweegketen."
Leon Kamphuis
Praktijkhouder

Hoe werkt de FMS test?

De FMS bestaat uit een zevental bewegingen, die we je laten uitvoeren. Deze bewegingen worden allen gescoord (0 – 3 punten). In totaal – bij een perfecte uitvoering van alle zeven onderdelen – scoor je 21 punten. Hoe lager de score, des te meer bewegingsketens niet optimaal zijn. Hierdoor bestaat de mogelijkheid, dat je niet optimaal kunt presteren. Getest wordt vooral op stabiliteit, mobiliteit, flexibiliteit en kracht.

De 7 testonderdelen

 • Diepe squat
 • Horde stap (hurdle step)
 • Inline lunge
 • Schouder mobiliteit
 • Actieve straight leg raise
 • Rompstabiliteit push up
 • Rotatoire stabiliteit

De score

 • 0 betekent – er is pijn tijdens de uitvoering
 • 1 betekent – de proefpersoon kan de beweging niet goed uitvoeren of kan de positie niet aannemen
 • 2 betekent – de proefpersoon kan de beweging wel uitvoeren, maar heeft compensatie nodig
 • 3 betekent – de proefpersoon kan de beweging zonder compensaties uitvoeren

Wat zijn de kosten?

De afname van de FMS test kost €30,- Hiervoor krijg je de afname van de test. Maar wij zullen ook een oefenschema voor je maken om actief te kunnen werken aan de schakels, die wat “zwakker” blijken te zijn. De FMS test is ook onderdeel van de Fysio Bewust Fit Test. Dit is een wat uitgebreidere, fysieke fitheidstest, waar de FMS test onderdeel van uitmaakt. Kijk voor informatie over de Fysio Bewust Fit Test op deze pagina.

Het kan ook zijn dat de FMS test onderdeel is van het onderzoeks- en behandelplan van je blessure. Mocht je aanvullend verzekerd zijn voor fysiotherapie dan valt de FMS test onder de vergoeding voor fysiotherapie. 

Hoge klanttevredenheid

Om de kwaliteit te meten en te waarborgen in de praktijk, voeren wij jaarlijks doorlopend klanttevredenheidsonderzoeken uit. Klanten waarderen ons met een uitstekend cijfer. Heb jij ook een tip of top voor ons? Laat het ons weten. Hieronder enkele beschrijving van onze klanten.

Meer weten over de FMS test of direct een afspraak plannen?

Vul het onderstaande contactformulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!

Volg ons op social media

Afspraak maken?

Chat openen
1
Vraag of afspraak maken?
WhatsApp ons.