Afspraak maken? Neem contact met ons op

Fascie behandeling

fascie
Fysiotherapie in Rijssen: Fysio Bewust heeft als doelstelling jou op een kwalitatieve manier te begeleiden in het bereiken van je optimale vitaliteit

Onze fysiotherapeuten behandelen al vele jaren uiteenlopende klachten. Wij hebben dan ook ervaring met het behandelen van verschillende klachten. Eén van deze behandelingen richt zich op het behandelen van de fascie. Benieuwd wat we voor jou kunnen doen? 

Fysiotherapie in Rijssen: Fysio Bewust heeft als doelstelling jou op een kwalitatieve manier te begeleiden in het bereiken van je optimale vitaliteit

Onze fysiotherapeuten behandelen al vele jaren uiteenlopende klachten. Wij hebben dan ook ervaring met het behandelen van verschillende klachten. Eén van deze behandelingen richt zich op het behandelen van de fascie. Benieuwd wat we voor jou kunnen doen? 

Wat is de fascie in het menselijke lichaam?

Fascie is een type bindweefsel dat in het lichaam een belangrijke rol speelt. Het is een dunne, maar sterke laag bindweefsel die spieren, botten, organen en andere structuren in het lichaam omhult en ondersteunt. Fascie helpt niet alleen bij het structureren en stabiliseren van deze onderdelen, maar het speelt ook een rol in het overbrengen van krachten en bewegingen door het lichaam.

Er zijn verschillende soorten fascie, waaronder:

  1. Superficiale (opperverlakkige) fascie: Dit is de laag die in de huid ligt en vetweefsel bevat. Het helpt bij het isoleren van het lichaam en biedt een pad voor zenuwen en bloedvaten.

  2. Diepe fascie: Dit is een dichtere laag die de spieren, botten, zenuwen en bloedvaten omhult en ondersteunt. Het helpt ook bij het verdelen van spieren in afzonderlijke compartimenten.

  3. Viscerale fascie: Dit bindweefsel omringt en ondersteunt interne organen, zoals het hart, de longen en de darmen. Deze vorm van fascie behandelen wij echter niet bij Fysio Bewust.

Fascie is zeer belangrijk voor de algehele functionaliteit van het lichaam. Het helpt bij het handhaven van de structuur en vorm van het lichaam, en speelt een rol in de beweging en flexibiliteit. Bovendien bevat fascie veel zenuwuiteinden, waardoor het ook bijdraagt aan de waarneming van pijn en andere sensaties. Problemen met fascie, zoals verklevingen of verdikkingen, kunnen leiden tot pijn en bewegingsbeperkingen.

Wat kan de fysiotherapeut voor jou betekenen?

Bij Fysio Bewust kunnen verschillende technieken en benaderingen gebruikt worden om de fascie te behandelen, vooral als er sprake is van pijn, spanning, verklevingen of bewegingsbeperkingen. Dit zijn de behandelingsmethoden:

  1. Myofasciale release (MFR): Dit is een handmatige therapietechniek waarbij de therapeut zachte en aanhoudende druk uitoefent op de fascie om spanningen en verklevingen los te maken. Het doel is om de mobiliteit van het weefsel te verbeteren en pijn te verminderen.

  2. Ontspanningstherapie: De fascie heeft een sterke relatie met onze hersenen. Stress en traumatische momenten die recentelijk gebeurd zijn maar zelf verder in de geschiedenis, kunnen een sterke invloed uitoefenen op onze fascie. D.m.v. ontspanningstherapie of ademhalingsoefeningen kan de fascie worden beïnvloed. Soms is het goed om samen te werken met andere zorgprofessionals om maximaal effect te bereiken. 

  3. Dry Needling: Dit houdt in dat dunne naalden in triggerpoints of gespannen spiergebieden worden ingebracht. Het kan helpen om diepe fasciale spanning te verlichten en de bloedtoevoer naar het gebied te verbeteren.

  4. Stretching en bewegingsoefeningen: Specifieke rekoefeningen en mobilisatieoefeningen kunnen helpen om de fascie te rekken en de flexibiliteit en bewegingsvrijheid te verbeteren.

  5. Massage: Verschillende massagetechnieken, zoals diepe weefselmassage, kunnen worden gebruikt om de fascie los te maken en spanning te verminderen.

  6. Fasciale manipulatie: Dit is een gespecialiseerde techniek waarbij de therapeut zich richt op specifieke fasciale punten om de spanning en beweging in het hele systeem te verbeteren.

  7. Educatie en ergonomisch advies: Fysio Bewust kan advies geven over houdingen en bewegingen om overbelasting van de fascie te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op werkplekinrichting of dagelijkse activiteiten.

Elke behandeling wordt aangepast aan de specifieke behoeften van de cliënt, afhankelijk van de aard van de fasciale problemen en de algehele gezondheidstoestand van de patiënt. Het doel is om pijn te verminderen, de mobiliteit te verbeteren en de algehele functie te herstellen.

"De fascie kunnen we door middel van diverse behandeltechnieken goed behandelen. Loop niet door met je klachten waaraan jij je irriteert en neem contact op zodat we kunnen kijken wat we voor jou kunnen doen!"
team
Renee Struik
Fysiotherapeute

Wat kost fascie behandeling?

Fascie behandeling is een onderdeel van het fysiotherapeutische behandelproces. Het is niet perse een behandeling die op zichzelf staat en wordt vaak in combinatie met andere behandeltechnieken gebruikt. 

Indien je verzekerd bent voor fysiotherapie, wordt dit veelal door je verzekering voor 100% vergoed.
Wanneer je niet verzekerd bent voor fysiotherapie of  het aantal behandelingen, dat vergoed wordt verbruikt hebt, betaal je het praktijktarief voor een fysiotherapeutisch consult.
Op onze tarievenpagina vind je de kosten van een consult.

Meer weten over fysiotherapie of direct een afspraak plannen?

Vul het onderstaande contactformulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!

Volg ons op social media
Chat openen
1
Vraag of afspraak maken?
WhatsApp ons.