Afspraak maken? Neem contact met ons op

Heup prothese

Heup prothese

Wanneer een heup prothese (nieuwe heup)

Tegenwoordig zijn kunstgewrichten niet meer weg te denken in onze westerse maatschappij. De meest voorkomende reden om een prothese te plaatsen is artrose of slijtage. Dit is ook bij de heup het geval. In minder zeldzame gevallen is er noodzaak voor het plaatsen van een prothese na complexe fracturen of na necrose (afsterven) van de heupkop door een aandoening of na een trauma. Eén van de belangrijkste redenen om bij artrose een heup prothese te laten plaatsen is pijn. Wanneer de pijn dusdanig is dat er diverse beperkingen in het dagelijks leven ontstaan, kan er gekozen worden voor operatie. Een andere reden is dat de bewegelijkheid van de heup zo slecht is dat het een kwalitatieve manier van bewegen in de weg staat. 

Heup prothese vanaf welke leeftijd

De meeste protheses worden geplaatst ten gevolge van artrose. Dit houdt in dat de leeftijd veelal 65+ betreft. Als de noodzaak hoog is kan er gekozen worden om op jongere leeftijd al een prothese te plaatsen maar dit heeft niet de voorkeur omdat de levensduur van de heup prothese over het algemeen geen 50 jaar betreft. Hoe hoger de leeftijd van de persoon die geopereerd wordt is, hoe lager de kans dat er een revisie operatie plaats moet vinden. 

Hoe lang gaat een heup prothese mee

  1. 89% van de heupprothese is na 15 jaar nog functioneel
  2. 70% na 20 jaar
  3. 58% na 25 jaar

Onderzoek laat zien dat het plaatsen van de prothese op jongere leeftijd veelal zorgt voor een korte levensduur van de prothese. Dit wordt verklaart doordat de mate van activiteit bij jongere personen over het algemeen hoger is dan bij oudere mensen. 

Bron: Evans JT, et al. How long does a hip replacemenet last? Lancet 2019;393:647-54

Fysiotherapie na een heup prothese

Bij Fysio Bewust kunnen wij u helpen revalideren na de operatie. Afhankelijk van welke techniek van opereren is gekozen, begeleiden wij je in het herstel. In het vroege stadium bestaat dit voornamelijk uit het goed kunnen functioneren in de thuissituatie zoals het lopen met loophulpmiddelen, de trap op- en afgaan, opstaan vanuit de stoel, liggen in bed, etc.
Van daaruit wordt verder toegewerkt naar het optimaliseren van het herstel. Afhankelijk van de betreffende persoon worden doelstellingen gesteld. Voor de één is dat voornamelijk binnenshuis goed functioneren. Voor een vitaler persoon zou het kunnen zijn om weer enkele uren achter elkaar te kunnen wandelen. 

Fysiotherapie kan soms ook erg goed helpen om de noodzaak voor een operatie te voorkomen. Onderzoek toont aan dat krachttraining vaak een goed effect heeft op de mate van pijn bij heup artrose. Soms zijn de effecten zo goed te noemen dat een operatie uitblijft. 

Chat openen
1
Vraag of afspraak maken?
WhatsApp ons.