Afspraak maken? Neem contact met ons op

Wat is artrose?

Artrose is een reumatische aandoeningen die de gewrichten aantast. Het is over het algemeen echter geen ontstekings-aandoening zoals bijvoorbeeld Reumatoïde Artritis. Bij artrose wordt de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen aangetast en het bot bij het gewricht verandert qua vorm. Zo kunnen er zichtbare knobbels ontstaan aan de randen van het gewricht. Daarnaast komt het regelmatig voor dat spieren rondom het gewricht verzwakken en dat pezen geïrriteerd raken. Artrose kan je in één gewricht krijgen maar het kan ook in meerdere gewrichten ontstaan. Artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening aan het bewegingsapparaat. 1,5 miljoen mensen in Nederland hebben hier in meer of mindere mate last van. 

Hoe ontstaat artrose?

Ondanks dat er veel onderzoek wordt verricht naar artrose is het nog niet geheel duidelijk wat artrose veroorzaakt. Wel kennen we inmiddels een aantal factoren die het risico op artrose versterkt.

  • Erfelijke aanleg; in de ene familie komt het meer voor dan in de andere
  • Geslacht; artrose komt 2-3x vaker voor bij vrouwen dan bij mannen
  • Leeftijd; bij een hogere leeftijd heb je meer kans op artrose (dit betekent niet dat je het niet kunt hebben op jongere leeftijd)
  • Overgewicht
  • Blessures of beschadiging aan het gewricht; als je in het verleden eerder een gewrichtsschade hebt opgelopen of bijvoorbeeld een kijkoperatie hebt gehad, dan neemt de kans op vroegtijdige artrose (pre-artrose) toe. 
  • Te zware sportbelasting
  • Langdurige uitvoering van zwaar werk
  • Onderbelasting; te zwaar belasten is niet goed. Maar ons gewrichtskraakbeen heeft wel belasting nodig om goed te blijven van kwaliteit. Een inactief leven is dus ook niet aan te raden. 
  • Een aangeboren afwijking, bijvoorbeeld heupdysplasie. 

Hoe ontstaat pijn bij artrose

Pijn bij artrose ontstaat niet door de verslechtering van het gewrichtskraakbeen. In het gewrichtskraakbeen zitten namelijk geen pijnsensoren. Kraakbeen zelf kan dus niet de oorzaak is van de pijn zijn. De pijn die je ervaart ontstaat door veranderingen in en rondom het gewricht; 

  1. Zenuwen kunnen veranderen in pijngevoeligheid in het artrose gewricht.
  2. Er kan verzwakking van de spieren rondom het gewricht ontstaan waardoor pezen geïrriteerd raken.
  3. Knobbels die ontstaan aan de randen van het gewricht kunnen omliggen de weefsels als spieren, pezen en banden irriteren. 

Fysiotherapie bij artrose

Fysiotherapie kan op verschillende manieren bijdragen in het omgaan met artrose. 

  1. Verzwakte spieren trainen met als doel dat geïrriteerde pezen rondom het gewricht weer kunnen herstellen of zelfs preventief trainen om te voorkomen dat dit in de toekomst plaats gaat vinden.
  2. Mobiliseren van artrose gewrichten om de beweeglijkheid en de manier waarop een gewricht kan bewegen te stimuleren
  3. Adviseren hoe om te gaan met de pijn zoals koude- of warmteapplicaties of het aanmeten van een brace in sommige gevallen
  4. Bij pols – of hand artrose kan onze pols-hand therapeut zelfs een brace op maat maken
  5. Contact houden met huisarts of specialist wanneer blijft dat de klachten te intensief worden
  6. Herstel na een operatie bij artrose wanneer er bijvoorbeeld een knie- of heupprothese is geplaatst

Wordt fysiotherapie bij artrose vergoed?

Wanneer je een verwijzing hebt voor knie- of heupartrose dan wordt fysiotherapie per kalander jaar 12 keer vergoed uit de basisverzekering. Dit gaat ten koste van het eigen risico. Als je meer dan 12 behandelingen nodig hebt of andere vormen van artrose dan de heup- en knieartrose, dan wordt het alleen vergoed als je een aanvullende verzekering voor fysiotherapie hebt afgesloten. Zo niet, dan betaal je de praktijktarieven voor een consult.

In het onderstaande filmpje heeft ReumaNederland bovenstaande informatie nogmaals uitgelegd. Benieuwd welke klachten wij binnen de fysiotherapie nog meer behandelen? Kijk dan hier

Chat openen
1
Vraag of afspraak maken?
WhatsApp ons.