Een knie prothese wordt in de dagelijkse bewoording ook vaak een “nieuwe knie” genoemd. In de medische wereld noemen wij het liever een knie prothese. Een knie prothese kan worden geplaatst door een orthopeed wanneer er sprake is van invaliderende klachten ten gevolge van slijtage (artrose) van het kniegewricht. Op onze blog over artrose kun je meer vinden over wat precies artrose is.
Voordat er gekozen wordt voor een knie prothese moet er dus wel een duidelijke aanleiding zijn voor het plaatsen van de prothese:
De leeftijd waarop er gekozen wordt voor een nieuwe knie is veelal niet op jonge leeftijd. Dit komt omdat er veelal niet op jonge leeftijd al sprake is van invaliderende artrose. Daarnaast is de tijd dat een knie prothese goed blijft functioneren veelal geen 40 jaar. De spelregel is dat hoe meer belasting nog op de knie prothese hoe korter de levensduur van de prothese. Een indicatie is dat na 10 jaar de prothese nog werkt bij 95/100 patiënten. Na 15 jaar bij 90/100 patiënten en na 10 jaar nog bij 85/100 patiënten. De kans dat de prothese meegaat wanneer deze boven uw 65e levensjaar is dus aanzienlijk groter dan wanneer deze al op jongere leeftijd wordt geplaatst.
Leuk zo’n knie prothese of “nieuwe knie”. Maar wat is een knie prothese nou eigenlijk? Op de afbeeldingen bovenin dit blog zie je een röntgenfoto van een totale knieprothese. Grofweg kunnen we stellen dat er twee knie protheses zijn.
Na de operatie mag je met ontslag vanuit het ziekenhuis als er geen sprake is van complicaties en als je weet hoe je met elleboogkrukken kunt lopen en waar nodig de trap. In de eerste fase van de operatie komen wij aan huis om te bekijken hoe het thuis gaat met de dagelijkse zaken als lopen, traplopen, in- en uit bed gaan, opstaan en gaan zitten en andere dagelijkse activiteiten. Tevens houden we de wond in de gaten en doen we oefeningen om de bewegelijkheid van de knie te stimuleren en om de spieren van het been te trainen. Gaandeweg worden de oefeningen intensiever gemaakt en na 6 weken starten wij veelal met voortzetting van de therapie in de fysiotherapie praktijk om in de trainingsruimte de kracht, coördinatie, stabiliteit, bewegelijkheid en conditie verder op te bouwen.