Afspraak maken? Neem contact met ons op

Nekklachten: oorzaken, behandeling & preventie

Introductie: Nekklachten zijn een veelvoorkomend probleem dat veel mensen in hun dagelijks leven beïnvloedt. Of het nu veroorzaakt wordt door langdurig zitten achter een bureau, een slechte houding tijdens het slapen of het tillen van zware voorwerpen, nekklachten kunnen erg vervelend en pijnlijk zijn. In dit artikel zullen we de oorzaken van nekklachten bespreken, evenals enkele effectieve behandelingen en preventieve maatregelen om deze klachten te verminderen.

nekklachten

Oorzaken van nekklachten

 1. Slechte houding: Langdurig zitten met een gebogen rug en voorovergebogen hoofd kan de nekspieren overbelasten en leiden tot pijn en stijfheid.
 2. Trauma en letsel: Klachten als gevolg van een auto-ongeluk of een val kan ernstige nekklachten veroorzaken.
 3. Spanning en stress: Emotionele stress kan zich manifesteren als gespannen spieren in de nek en schouders, wat kan leiden tot pijn.
 4. Repetitieve bewegingen: Herhaalde bewegingen, zoals langdurig gebruik van een computermuis of het tillen van zware voorwerpen, kunnen nekpijn veroorzaken.
 5. Slechte slaaphouding: Het slapen op een te hoog of te laag kussen, of het slapen op je buik, kan de nek belasten en tot klachten leiden.

Behandeling van nekklachten

 1. Rust en activiteit aanpassing: Het is belangrijk om de nek rust te geven en activiteiten te vermijden die de pijn verergeren. Het vermijden van langdurig zitten en het nemen van pauzes om de nek te strekken, kan nuttig zijn.
 2. Warmte- en koude behandelingen: Het aanbrengen van een warm kompres of een ijspakking op de pijnlijke plek kan helpen om de pijn te verlichten en de ontsteking te verminderen.
 3. Fysiotherapie: Fysio Bewust kan je helpen bij het verbeteren van de nekhouding, het versterken van de spieren en het verminderen van de pijn door middel van oefeningen en technieken zoals massage, dry needling, oefentherapie en mobilisatie.
 4. Medicatie: Over-the-counter pijnstillers, zoals paracetamol of ontstekingsremmende geneesmiddelen, kunnen tijdelijke verlichting bieden. In sommige gevallen kan een arts ook spierontspanners of pijnstillende injecties voorschrijven.
 5. Manuele therapie: De manueel therapeut is expert op het gebied van gewricht klachten en in het bijzonder de wervelkolom waaronder ook de nek valt. Onze manueel therapeut Leon kan je helpen om de bewegelijkheid van de nek te verbeteren.

Preventie van nekklachten

 1. Houding: Zorg voor een goede houding tijdens het zitten, staan en lopen. Houd je rug recht en je hoofd in lijn met je ruggengraat.
 2. Ergonomie: Pas je werkplek aan door een ergonomische stoel en een goed afgesteld bureau te gebruiken. Plaats je computerscherm op ooghoogte en zorg voor voldoende ondersteuning voor je armen en polsen.
 3. Regelmatige pauzes en beweging: Sta regelmatig op, loop rond en voer lichte nek- en schouderoefeningen uit om de spieren te ontspannen en de doorbloeding te verbeteren.
 4. Goede slaaphouding: Kies een kussen en matras die de nek ondersteunen en vermijd het slapen op je buik.
 5. Kracht en flexibiliteit: Versterk en rek regelmatig de nekspieren met behulp van specifieke oefeningen om ze sterk en flexibel te houden.

Conclusie

Nekklachten kunnen een aanzienlijke invloed hebben op ons dagelijks leven, maar met de juiste behandeling en preventieve maatregelen kunnen we de pijn verminderen en de klachten beheersen. Het is essentieel om aandacht te besteden aan onze houding, ergonomie en levensstijl om nekklachten te voorkomen. Heb je hulp nodig bij het stellen bij de juiste diagnose en een adequaat behandelplan? Neem dan contact met ons op!

Chat openen
1
Vraag of afspraak maken?
WhatsApp ons.